Herfststormen

Dit artikel verscheen in de Basics 3-2006

Vooral bij stormachtig weer kunnen kinderen erg druk reageren. Kinderen die er gevoelig voor zijn, kunnen het luchtdrukverschil onbewust registreren. Ze worden onrustig, en kunnen nog moeilijker stilzitten dan anders. Van oudsher laten we zo'n druk kind het liefst buiten rennen. "Energie kwijtraken" noemen we dat. In feite benutten we dan de rustgevende werking van de propriocepsis. Dit is het spier- en gewrichtsgevoel. "Zware' spierarbeid werkt rustgevend. Dit kan op allerlei manieren:

  • Springen op een trampoline

  • Zware dingen dragen

  • Alle bladeren in de tuin bij elkaar vegen

  • Een stukje spitten

Je kunt ook samen een stuk gaan wandelen, fietsen, joggen of skaten. Of je laat een kind zo hard mogelijk tegen je aanduwen: Even kijken wie de sterkste is...., dan geef je zoveel tegendruk dat je kind net van je wint. Een andere manier van spierarbeid die rustgevend werkt is zuigen. Een baby doet dat met de fles, of met een speen. Een ouder kind kunt u iets te drinken geven met een rietje, hoe dunner hoe moeilijker, dus beter. Of u geeft een dikkere vloeistof, bijvoorbeeld vla en/of yoghurt, dan moet het kind ook hard zuigen. Veel kinderen vinden drinken uit een bidon erg leuk, ook hier moet een kind zuigen bij het drinken. Als laatste kunt u een druk kind ook een stressballetje in de zak geven. Dan benoemt u bijvoorbeeld: "Je vind het moeilijk om te wachten, knijp maar in het balletje, daar word je wat rustiger van." In plaats van een balletje kan het kind ook kiezen voor een lapje dat lekker aanvoelt, of een klein knuffeltje waar in geknepen kan worden. Kinderen kunnen vaak heel goed aangeven wat ze zelf het prettigste vinden. En nu maar hopen dat we niet al te veel herfststormen krijgen.

Tine Schaeffer

Terug

professional aan het woord

"Toen Basic Trust ook bij de behandeling betrokken raakte, leverde dat veel op. De interventies leken heel simpel maar waren blijkbaar toch nodig om verder te komen."