samenwerking Universiteit van Amsterdam

Samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Binnen Basic Trust denken we voortdurend na over de vraag of het nog beter kan.
Een vraag voor ons was bijvoorbeeld of de hechtingsvragenlijst, die de opvoeders bij de start van de Basic Trust hulpverlening invullen, kwalitatief voldoende was. Een andere, ook belangrijke vraag, was of onze hulp echt wel het basisvertrouwen oftewel de hechting verbetert.

Prof. dr. G.J.J.M. Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam, die samenwerking tussen wetenschap en praktijk hoog in het vaandel heeft, bleek zeer geļnteresseerd in de Basic Trustmethode en onder zijn leiding zijn collega's en studenten de afgelopen jaren actief geweest om een wetenschappelijk antwoord op een aantal van onze vragen te geven. De resultaten zijn al bekend, en momenteel is professor Stams samen met collega's bezig met publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.
Omgekeerd geven wij vanuit Basic Trust regelmatig gastcolleges aan de Universiteit van Amsterdam. Voor studenten blijkt het interessant te zijn om onderzoek te doen in onze praktijk van werken.

Vragenlijsten om de mate van hechting te meten

Voldoet onze hechtingsvragenlijsten, de AISI 2-5, de AISI 6-12 en de GIH 12 tot 18 jaar aan de wetenschappelijke standaard? Meten deze lijsten wat ze moeten meten? En welke verbeteringen hebben de vragenlijsten nodig?

Met deze vragen is de Universiteit van Amsterdam aan de slag gegaan. Men is gestart om samen met medewerkers van Basic Trust de lijst te verbeteren aan de hand van gegevens uit onze praktijk en uit de literatuur. Er zijn reeds diverse onderzoeken afgrond. Momenteel wordt de AISI 2-5 in een groot opgezet onderzoek volledig doorontwikkeld, aangevuld en uitgebreid en zal medio 2019 verkrijgbaar zijn via onze website. 

Hoe effectief is de Basic Trustmethode?
De vraag of de Basic Trustmethode het basisvertrouwen oftewel de hechting verbetert volgens wetenschappelijk onderzoek, is beschreven in diverse publicaties (zie leestips voor professionals).

Welke elementen in de Basic Trustmethode precies werkzaam zijn, zijn ook onderzocht en beschreven in wetenschappelijke publicaties. Ook dit kunt u teruglezen bij de leestips voor professionals.
Terug

professional aan het woord

"Toen Basic Trust ook bij de behandeling betrokken raakte, leverde dat veel op. De interventies leken heel simpel maar waren blijkbaar toch nodig om verder te komen."